OTÁZKA – ODPOVEĎ
1 / 8
Z akého syra sa vyrába tradičná slovenská bryndza?
2 / 8
Kto stál pri zrode rodinnej bryndziarne v Tisovci? (Uveďte meno a priezvisko.)
3 / 8
V ktorom roku bola založená bryndziareň?
4 / 8
Z akých troch surovín sa skladá bryndza?
5 / 8
Aký stroj z minulosti sa používa v bryndziarni ešte aj teraz?
6 / 8
Aké dva základné druhy bryndze rozlišujeme podľa ročného obdobia?
7 / 8
Ako sa nazýva bryndza, ktorá je najchutnejšia?
8 / 8
Aké benefity má konzumácia tradičnej bryndze?
Your score is
The average score is 21%
Začať znovu
SYNONYMUM/DEFINÍCIA
1 / 6
Čo znamená REČ JE O NIEKOM/NIEČOM?
Biele zlato zo Slovenska. Kto by nevedel, reč je o bryndzi.
2 / 6
Čo znamená BLAHODARNÝ?
Bryndza má blahodarný vplyv na zdravie.
3 / 6
Čo znamená SIAHAŤ?
Naša rodinná tradícia siaha do roku 1921, kedy môj prastarý otec Rudolf Manica začal vyrábať bryndzu.
4 / 6
Čo znamená PREBRAŤ ŽEZLO?
Keď zomrel, vyrábala bryndzu jeho manželka a potom prebral žezlo môj starý otec Dušan Manica, ktorý ju vyrábal až do roku 1952.
5 / 6
Čo znamená PLÁT?
A keď je syr dobre vyzretý, tak vidieť pekne taký súvislý plát syra.
6 / 6
Čo znamená PODIEL?
Plnotučná letná bryndza je miešaná. Je tam 51% podielu ovčieho mlieka a zvyšok sa doplní kravským syrom.
The average score is 73%
Chcete si stiahnuť prepis textu videa? Prihláste sa.
Zdieľajte:
Kliknite na tlačidlo a pridajte sa do online klubu slovenčiny Jazykové fitko ešte dnes.
Nenechajte si ujsť, ako (sa) učiť efektívnejšie po slovensky.
Zabudnuté heslo?
Registrácia