Online klub slovenčiny – prihláste sa na waiting list

Pre cudzincov

Hromnice: Čo by ste o tomto tradičnom slovenskom sviatku mali vedieť?

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

LENKA JEŽÓ GARANČOVSKÁ

2. februára 2024

Kresťania si na Slovensku 2. februára pripomínajú sviatok Obetovania Pána, ktorý sa nazýva aj Hromnice. Viete, čo sú hromničky? Poznáte slovenské ľudové zvyky a tradície, ktoré sú typické pre tento deň?

Ak sa chcete dozvedieť o Hromniciach viac, prečítajte si tento článok. Ak máte radšej formát videa, pozrite si toto 4-min. video so slovenskými titulkami.

Čo sú Hromnice?

Hromnice sú cirkevný sviatok, ktorý má oficiálny názov Obetovanie Pána. Slávia sa na 40. deň po narodení Ježiša Krista. Tento deň je spojený s príbehom, kedy Jozef s Máriou priniesli Ježiša do chrámu v Jeruzaleme. Na Slovensku má tento sviatok aj ľudový názov – Hromnice.

Hromničné sviečky

Katolícki veriaci nosia v tento deň do chrámu sviečky, ktoré kňazi posväcujú. Takéto posvätené sviečky sa volajú hromničné sviečky alebo aj hromničky.

V minulosti plnili hromničky ochrannú funkciu. Ľudia verili, že ich ochránia pred hromom a bleskom. Keď boli búrky, zapálili hromničnú sviečku a modlili sa, aby do ich domu neudrel blesk, a aby im nezničil príbytok, majetok alebo statok.

Hromničky sa ešte aj v súčasnosti používajú pri pohrebných obradoch, čiže vtedy, keď ľudia umrú a príbuzní sa s nimi naposledy rozlúčia. Vďaka tejto sviečke by mali zosnulí odísť z pozemského sveta pokojnejšie.

Ľudové zvyky a tradície na Hromnice

Pre tento sviatočný deň boli typické rôzne ľudové zvyky a tradície. Napr.:

  • nesmelo sa pracovať v lese a rúbať stromy,
  • nesmela sa prať bielizeň v potoku,
  • nesmelo sa šiť,
  • gazdiné varili dlhé cestoviny, aby v záhrade a na poli narástli dlhé rastliny (konope a ľan),
  • a iné.

Aj keď sa v súčasnosti mnohé zo spomenutých tradičných zvykov už nepraktizujú tak často ako v minulosti, Hromnice sú dôležitou súčasťou slovenskej kultúry.

Hromnice a príroda

V minulosti sa Hromnice považovali za prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Na Slovensku často hovoríme, že práve v dnešný deň sa medvede prevracajú na druhý bok počas svojho zimného spánku.

Hromnice znamenali aj dôležitý deň pri predpovediach počasia a úrody. Najznámejšia je charakteristika: „Na Hromnice o hodinu více” (vo význame: Na Hromnice je o hodinu viac). Už naši predkovia mali výborné pozorovacie schopnosti a zistili, že na Hromnice sa deň predlžuje. Ak sa na to pozrieme z odborného hľadiska, je to naozaj tak. Dnešný deň je presne o hodinu dlhší v porovnaní s vianočnými dňami.

V tejto súvislosti sa často hovorilo aj o tom, že „Bača vidí radšej na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli”. Aký to má význam? Ak bolo na Hromnice príliš teplo, signalizovalo to dlhú zimu, slabú úrodu a chudobu. A práve naopak, čím bola na Hromnice väčšia zima, o to bola lepšia úroda a teplejšie leto.

Zaujali vás tieto slovenské ľudové zvyky a tradície? Oslavujú sa Hromnice aj vo vašej krajine? Čo je pre ne typické? Dajte mi o tom vedieť.

TIP: Chcete sa otestovať, ako dobre poznáte Hromnice? V tomto interaktívnom kvíze si precvičíte počúvanie s porozumením a slovíčka.

Ak chcete pravidelne cvičiť slovenčinu a spoznať lepšie slovenskú kultúru, pridajte sa do online klubu Jazykové fitko. Trénujte tam slovenčinu vlastným tempom spolu so mnou a ostatnými cudzincami z celého sveta.

Potrebujete individuálnu podporu a rýchlejší progres v slovenčine? Prihláste sa na individuálne lekcie. Rada vám pomôžem na vašej ceste za lepšou slovenčinou.

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

Lenka Ježó Garančovská, PhD.

Ako lektorka s dlhoročnou praxou pomáham nielen cudzincom, ale aj lektorom zamilovať sa do slovenčiny bez učebníc. Verím, že cvičenie robí majstra, a preto pre cudzincov organizujem online klub Jazykové fitko. Pre lektorov zase pripravujem originálne učebné materiály.

Odporúčame
Pre lektorov
Vianoce ponúkajú pestrú paletu tém a aktivít, ktoré môžete využiť na obohatenie svojich lekcií.
Pre cudzincov
Začínate sa učiť slovenčinu a vaša výslovnosť nie je veľmi dobrá?
Pre cudzincov
Čo by ste robili, keby ste hovorili lepšie po slovensky? Čo ste robili, ak ste hovorili lepšie po slovensky?
Návrat hore

Prihlásenie

Profil