Online klub slovenčiny – prihláste sa na waiting list

Pre cudzincov

Od Silvestra do Troch kráľov: Novoročné zvyky a tradície na Slovensku

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

LENKA JEŽÓ GARANČOVSKÁ

5. januára 2024

Koniec starého roka a začiatok nového roka je na Slovensku obdobím, pre ktoré sú typické špecifické zvyky a tradície. Ponúkajú jedinečnú možnosť pre všetkých cudzincov, ktorí sa učia slovenčinu, ako lepšie pochopiť slovenskú kultúru i mentalitu ľudí.

V tomto článku sa ponoríte do slovenského sveta silvestrovských osláv, novoročných predsavzatí a unikátnych tradičných zvykov, ktoré súvisia nielen s prvým dňom v roku, ale aj so sviatkom Troch kráľov.

Silvester a silvestrovské oslavy

Čo alebo kto je Silvester? Je to posledný deň v roku (31. december). V tento deň slávia meniny všetci chlapci a muži, ktorí majú meno Silvester. Je to aj deň, kedy Slováci oslavujú koniec kalendárneho roka

Ako vyzerajú silvestrovské oslavy na Slovensku? Môžu to byť malé oslavy s rodinou a priateľmi alebo veľké oslavy na námestí mesta. Čo je pre ne typické? Na stole nechýba silvestrovská kapustnica (hustá kapustová polievka so zemiakmi, hubami, klobásou a korením), ale ani obložené chlebíčky (chlieb s maslom, šunkou, kyslou uhorkou a syrom) a jednohubky (malé obložené chlebíčky).

O polnoci ľudia otvárajú šampanské (šumivé víno) a pripíjajú si. To znamená, že si hovoria „Na zdravie!” a želajú si „Šťastný nový rok!” Takmer na celom Slovensku je možné vidieť ohňostroje a počuť petardy. Ľudia idú von, aby si užili túto farebnú šou na oblohe, a navzájom si prajú všetko dobré do nového roku.

TIP: V tomto krátkom videu sa naučíte, ako môžete po slovensky zablahoželať k novému roku.

Lenka z Učíme(sa)slovenčinu-PF2024

PF 2024: Čo znamená táto záhadná skratka?

Určite ste v tomto období zaregistrovali, že Slováci veľmi často používajú skratku PF. Píšu ju na vianočné alebo novoročné pohľadnice, do e-mailov alebo do SMS-iek. Viete, čo táto novoročná skratka znamená?

Skratka PF pochádza z francúzskeho pozdravu „Pour Féliciter, čo v preklade znamená „Blahoželanie k“ alebo „Pre šťastie“. Tento pozdrav sa na Slovensku a aj v Českej republike používa na vianočných a novoročných pohľadniciach. PF 2024” znamená „Blahoželanie k roku 2024” alebo „Pre šťastie v roku 2024”.

V minulosti začal pohľadnice so skratkou PF na našom území používať gróf Karel Chotek. Mal veľa priateľov a známych, ktorých chcel pred Vianocami navštíviť a zaželať im osobne všetko najlepšie do nového roka. Trvalo mu to dlho a niekedy pre zlé počasie ani nestihol navštíviť všetkých známych. A preto sa rozhodol, že bude blahoželania posielať v písomnej forme.

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa na novoročné pohľadnice písali dve francúzske slová „Pour Féliciter“, z ktorých za krátky čas zostalo už iba PF. Takúto formu blahoželania k novému roku používajú Slováci a aj Česi dodnes.

Lenka z Učíme(sa)slovenčinu novoročné predsavzatie

Novoročné predsavzatia

Nový rok je symbolom nového začiatku. Podobne ako v mnohých iných krajinách, aj na Slovensku je zvykom dávať si novoročné predsavzatia. Ľudia často premýšľajú o svojich cieľoch a plánoch, pretože chcú veci vo svojom živote zmeniť. Chcú ich robiť inak a lepšie ako minulý rok.

Aj vy si dávate novoročné predsavzatia? Máte ale pocit, že to nefunguje veľmi dobre? Mám pre vás 2 tipy, ako to tento rok urobiť inak.

TIP 1: Vyskúšajte pracovať s brožúrou YearCompass, ktorá je dostupná v 60 svetových jazykoch, okrem iného aj v slovenčine. Je to 20-stranová brožúra s pripravenými otázkami, ktoré vám pomôžu bilancovať starý rok a lepšie si naplánovať nový rok.

TIP 2: Skúste napísať list svojmu budúcemu JA. Pomocou stránky FutureMe si list, resp. e-mail nielen napíšete, ale aj nastavíte presný čas a dátum, kedy ho dostanete do svojej e-mailovej pošty. Môže to byť o mesiac, pol roka alebo aj o rok či 5 rokov. Táto stránka je dostupná iba v angličtine, ale e-mail svojmu budúcemu JA môžete napísať v slovenčine.

Lenka z Učíme(sa)slovenčinu prípitok

Prvý deň nového roku

S prvým dňom v roku sa spája niekoľko zaujímavých tradícií, ktoré sa líšia v rôznych regiónoch Slovenska. Možno sa vám ako cudzincom budú zdať čudné, ale sú súčasťou slovenskej kultúry.

TIP: Ak sa chcete naučiť, ako v slovenčine správne používať slovo rok, pozrite si túto infografiku a potom si urobte interaktívne cvičenie.

Mnohí ľudia sa v tento deň snažia robiť všetko správne, byť k sebe milí a dobrí, nemať medzi sebou žiadne konflikty, ani nezaplatené účty či dlhy, byť čistí a pekne oblečení, mať v dome poriadok, pretože sa hovorí: Ako na Nový rok, tak po celý rok. Preto tu nie je priestor na negatívne veci, ale iba na pozitívne.

V tento deň Slováci obyčajne nepripravujú hydinu. To znamená, že sa nekonzumuje kuracie, kačacie, ani morčacie mäso, aby z domu neuletelo šťastie. Na Nový rok sa obyčajne na stole nachádza bravčové mäso, ktoré je symbolom hojnosti a blahobytu. To znamená, že všetci sa budú mať v novom roku dobre a nebude im nič chýbať.

Podľa slovenských tradícií by ľudia na Nový rok nemali prať, ani vešať bielizeň, aby neprivolali smrť do domu. A z toho istého dôvodu by sa v dome nemalo ani zametať. Taktiež sa neodporúča v tento deň vynášať smeti, aby si ľudia nevyniesli šťastie a neprivolali do domu nejakú chorobu.

Máte podobné novoročné tradície aj vo vašej krajine? Alebo sú ešte špecifickejšie a zaujímavejšie ako tie slovenské?

Učíme(sa)slovenčinu betlehem

Traja králi

Sviatok Troch kráľov (známy aj ako Zjavenie Pána) sa na Slovensku oslavuje 6. januára. Je to kresťanský sviatok, ktorý pripomína návštevu troch mudrcov – kráľov, ktorí prišli pozdraviť novonarodeného Ježiša Krista v Betleheme a priniesli mu dary.

TIP 1: Ak si chcete precvičiť čítanie s porozumením a dozvedieť sa viac o troch kráľoch, pozrite si toto interaktívne cvičenie.

TIP 2: Ak si chcete vypočuť slovenskú modernú pieseň o troch kráľoch, precvičiť si slovíčka a počúvanie s porozumením, pozrite si tento interaktívny kvíz.

So 6. januárom sa spája dôležitý ľudový zvyk, a to trojkráľové koledovanie. Koledníci sú zväčša deti, ktoré sa oblečú za troch kráľov a chodia z domu do domu. Spievajú koledy (vianočné piesne) a vinšujú, čiže prichádzajú do domov so želaním zdravia, šťastia a prosperity. Dostávajú za to malú odmenu, napr.: koláče, čokoládu alebo peniaze. Tento sviatok je tiež spojený s charitatívnou činnosťou. Koledníci často zbierajú peniaze na dobročinné účely.

Na Troch kráľov sa posväcuje voda a domy. Kňaz spolu s miništrantmi (chlapcami, ktorí mu pomáhajú v kostole) navštevuje príbytky, posväcuje ich svätenou vodou a na dvere domov píše iniciály (začiatočné písmená) kráľov spolu s aktuálnym rokom, napr.: „20 + C + M + B + 24“. Tieto iniciály sa interpretujú nielen ako mená kráľov: Gašpar (z lat. Caspar), Melichar (Melchior) a Baltazár (Balthasar), ale aj ako požehnanie „Christus mansionem benedicat“, čo v preklade znamená „Kristus nech žehná tento dom”.

Čo prichádza po Troch kráľoch?

Všetky spomenuté tradície sa v dnešnej dobe dodržiavajú viac na slovenských dedinách ako v mestách. Všeobecne však platí, že sviatkom Troch kráľov sa definitívne končí obdobie Vianoc. Je čas odzdobiť vianočný stromček a odložiť všetku vianočnú výzdobu.

TIP: Chcete vedieť, čo urobiť so stromčekom po Vianociach, precvičiť si pri tom počúvanie s porozumením a gramatiku? Pozrite si toto video s interaktívnymi cvičeniami.

Po sviatku Troch kráľov začínajú fašiangy. Fašiangy sú obdobím zábavy, spevu a tanca, ktoré trvá až do Popolcovej stredy. Po nej nasleduje 40-dňový pôst až do Veľkého piatku, ktorým sa začínajú veľkonočné sviatky.

Zaujali vás slovenské silvestrovské alebo novoročné zvyky? Chceli by ste lepšie pochopiť slovenskú kultúru, a zároveň sa viac posunúť v jazyku? Veľmi rada vám pomôžem na vašej ceste za lepšou slovenčinou. Pridajte sa do online klubu Jazykové fitko alebo si so mnou zarezervujte individuálne lekcie.

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

Lenka Ježó Garančovská, PhD.

Ako lektorka s dlhoročnou praxou pomáham nielen cudzincom, ale aj lektorom zamilovať sa do slovenčiny bez učebníc. Verím, že cvičenie robí majstra, a preto pre cudzincov organizujem online klub Jazykové fitko. Pre lektorov zase pripravujem originálne učebné materiály.

Odporúčame
Pre cudzincov
Máte tiež tento pocit? Učíte sa slovenčinu už nejaký čas, ale stále nehovoríte dobre po slovensky.
Pre lektorov
Nedá sa nič robiť, Vianoce a oslavy Nového roku sú už za nami.
Pre cudzincov
Hovorte po slovensky na konverzačné témy, ktoré vás tento mesiac čakajú v práci, so známymi alebo na lekciách. 
Návrat hore

Prihlásenie

Profil