Online klub slovenčiny – prihláste sa na waiting list

Pre cudzincov

Metóda self-talk: Ako hovoriť po slovensky bez stresu

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

LENKA JEŽÓ GARANČOVSKÁ

21. septembra 2023

Máte tiež tento pocit? Učíte sa slovenčinu už nejaký čas, ale stále nehovoríte dobre po slovensky. Nemáte dobrú výslovnosť, hovoríte pomaly, robíte dlhé pauzy, neviete povedať, čo chcete, a niekedy robíte chyby. Keď potrebujete hovoriť po slovensky, ste nervózni a máte strach. Čo s tým?

Máte strach hovoriť po slovensky s rodenými hovoriacimi? Pridajte sa do online klubu Jazykové fitko, kde budete na svojej slovenčine pracovať vlastným tempom. Skupinová motivácia vás bude posúvať vpred.

Máte veľa práce a málo času na kurz? Komunikujte s cudzincami. Na sociálnych sieťach ako Facebook alebo Instagram si určite nájdete iného cudzinca, ktorý sa tiež učí po slovensky.

Nechcete hovoriť s ľuďmi, ktorých nepoznáte? Skúste hovoriť sami so sebou. Na to, aby ste cvičili hovorenie, nepotrebujete nikoho ďalšieho.  

Hovorte sami so sebou

Metóda samovravy je v angličtine známa ako “self-talk” alebo “self-speaking”. Možno si myslíte, že to znie čudne, ale naozaj to funguje. Táto metóda pomáha ľuďom zlepšiť sa v konverzácii a získať potrebné jazykové sebavedomie.

Ide o proces, pri ktorom jednotlivec nahlas hovorí alebo myslí v cieľovom jazyku. Pointou je, že hovorí sám pre seba a nepotrebuje žiadneho komunikačného partnera. 

Ako to funguje?

Neviete, kde začať, aby to fungovalo? Tu je niekoľko krokov:

  1. Vyberte si tému

Začnite tým, že si vyberiete tému, o ktorej chcete hovoriť. Pokojne môžete opisovať, kde ste, čo práve teraz robíte, na čo myslíte, čo musíte dnes urobiť, aké plány máte na budúci víkend a pod.

Môže to byť aj bežná situácia, na ktorú sa chcete vopred pripraviť. Napr.: predstavenie projektu v práci, nákup v obchode, objednávanie jedla v reštaurácii alebo akákoľvek iná téma či situácia, ktorá vás zaujíma. 

  1. Rozprávajte nahlas

Potom začnite rozprávať nahlas o konkrétnej téme alebo situácii. Ak simulujete nejakú komunikačnú situáciu, hovorte, a zároveň si odpovedajte sami. Zahŕňa to reakcie na vaše vlastné slová.

Ak s touto metódou iba začínate a nie je pre vás prirodzené hovoriť nahlas sám so sebou, hovorte to najprv iba vo svojej hlave a postupne aj nahlas. 

  1. Zlepšujte sa

Počúvajte sami seba a sústreďte sa na svoju výslovnosť, gramatiku a slovnú zásobu. Ak zistíte chyby alebo veci, ktoré by ste mohli zlepšiť, opravte ich a zopakujte cvičenie.

TIP: Ak chcete zlepšiť svoju výslovnosť a akcent, vyskúšajte metódu tieňovania (z angl. “shadowing”). Píšem o nej v tomto článku.

  1. Buďte komplexnejší

Postupne zvyšujte komplexnosť svojich konverzácií tak, že použijete nové slová a frázy v rôznych situáciách. Budete pomaly vychádzať zo svojej komfortnej zóny a zlepšovať sa.

Ak chcete túto metódu posunúť o úroveň vyššie, nahrávajte hlasové správy. Pokojne aj niekoľkokrát počas dňa. Môžete si vytvoriť hlasový denník. Výhodou je, že nahrávky si môžete vypočuť znovu a opraviť prípadné chyby. Taktiež vám pomôžu, aby ste lepšie videli, aký progres robíte. 

Tak ako každá metóda, aj táto metóda potrebuje systém. Ak chcete, aby bola efektívna, hovorte každý deň niekoľko minút. Postupne tento čas zvyšujete. Ak budete hovoriť denne cca 30 minút, nebude pre vás problém komunikovať 5 minút s rodenými hovoriacimi na ulici, na pošte alebo v reštaurácii. 

Prečo je táto metóda skvelá?

Metóda self-talk má viacero benefitov. Tu sú niektoré z nich:

  • Hovoríte po slovensky, kedy chcete. (Sami si vyberáte, kedy sa budete venovať tejto aktivite.)
  • Hovoríte, kde chcete. (Môžete sa rozprávať v sprche, v kuchyni pri umývaní riadu alebo v aute na ceste do práce.)
  • Hovoríte, ako dlho chcete. (Sami určujete, koľko času denne budete rozprávať.)
  • Keď hovoríte po slovensky, nikto vás nepočuje, preto nie ste nervózni.
  • Keď hovoríte a urobíte chybu, nič sa nestane.
  • Keď hovoríte po slovensky a neviete nejaké slovíčko, môžete sa pozrieť do slovníka.
  • Keď hovoríte nahlas, zvykáte si na svoj hlas v slovenčine.
  • Keď sa tejto metóde pravidelne venujete, cítite sa sebavedomejšie.
  • Keď hovoríte, nepotrebujete nikoho iného.
  • Keď hovoríte po slovensky, stojí vás to 0 EUR.

Hoci táto metóda môže znieť na prvý pohľad trochu čudne, má svoj efekt. Môžem to potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Pomáha mi vopred sa pripraviť na konkrétne komunikačné situácie, ktoré každý deň v cudzom jazyku zažívam. A keďže cvičenie robí majstra, pomocou metódy self-talk sa cítim v reálnej konverzácii sebaistejšie a komfortnejšie.  

Ďalšie tipy, ako hovoriť po slovensky bez stresu

Páčil sa vám tento článok a zaujímate sa o ďalšie spôsoby, ako možno hovoriť lepšie po slovensky bez stresu? V tomto videu nájdete 5 tipov.

Nemáte chuť hovoriť sami so sebou? Vyskúšajte to so mnou a ďalšími cudzincami z celého sveta v online klube Jazykové fitko.

Potrebujete individuálnu podporu a rýchlejší progres v slovenčine? Prihláste sa na individuálne lekcie. Rada vám pomôžem na vašej ceste za lepšou slovenčinou. 

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

Lenka Ježó Garančovská, PhD.

Ako lektorka s dlhoročnou praxou pomáham nielen cudzincom, ale aj lektorom zamilovať sa do slovenčiny bez učebníc. Verím, že cvičenie robí majstra, a preto pre cudzincov organizujem online klub Jazykové fitko. Pre lektorov zase pripravujem originálne učebné materiály.

Odporúčame
Pre cudzincov
Viete, čo sú Hromnice? Poznáte slovenské ľudové zvyky a tradície, ktoré sú typické pre tento deň?
Pre cudzincov
Začínate sa učiť slovenčinu a vaša výslovnosť nie je veľmi dobrá?
Pre cudzincov
Hovorte po slovensky na tému: knihy a čítanie je ďalší blog z novej série blogových článkov, pomocou ktorých sa bez stresu pripravíte na rôzne konverzačné témy v slovenčine.
Návrat hore

Prihlásenie

Profil