Online klub slovenčiny – prihláste sa na waiting list

Pre cudzincov

Bozkávanie pod čerešňou: Jarné zvyky a tradície na Slovensku

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

LENKA JEŽÓ GARANČOVSKÁ

29. apríla 2024

Viete, aké jarné zvyky a tradície dodržiavajú Slováci? Aké sviatky oslavujú počas jari okrem Veľkej noci? Spoznajte romantickú tradíciu bozkávania sa pod čerešňou. Zistite aj to, čo sú máje a aký bol ich význam v minulosti. V máji oslávte Deň matiek, ale zabudnite na svadbu. 

Jar je obdobím plným osláv, ktoré sú späté nielen s príchodom teplejších dní, ale aj s oživením kultúrnych a duchovných tradícií. Niektoré z nich sú bežné, iné sú kontroverzné. Mnohé z nich sa však aj v súčasnosti udržiavajú a odovzdávajú z generácie na generáciu. Prv než si ich v tomto článku detailne predstavíme, pozrite sa na ne očami cudzincov.

Čo je podľa cudzincov na týchto zvykoch zaujímavé, sympatické, zvláštne alebo paradoxné? To vám vo videu povedia moji univerzitní študenti z Bulharska.

Veľká noc

Najväčším sviatkom jari je Veľká noc, pre ktorú sú typické nielen kresťanské tradície, ale aj rôzne ľudové zvyky. Maľovanie vajíčok, príprava korbáčov, požehnávanie jedál v kostoloch či šibačka a oblievačka – to sú len niektoré z nich. Jednotlivé veľkonočné zvyky a tradície sa môžu líšiť v závislosti od regiónu. Avšak jedno je isté, a to že Veľká noc na Slovensku predstavuje čas osláv, rodinných stretnutí a dodržiavania kultúrneho dedičstva.

V blogovom článku Slovenské veľkonočné zvyky a tradície: Sprievodca pre cudzincov nájdete detailné informácie o tom, ako sa tento sviatok oslavuje. Prečítate si tam aj o ďalších sviatkoch, ktoré sa na Slovensku slávia v období pred Veľkou nocou.

Lenka - Veľká noc - vajíčka

Máj – mesiac lásky

Ďalšie zaujímavé jarné zvyky a tradície sú na Slovensku spojené s piatym mesiacom v roku, ktorý sa považuje za mesiac lásky. Možno ste počuli, že Slováci často hovoria: „máj – mesiac lásky” alebo „máj – lásky čas”. Prečo je to tak? Pretože na Slovensku je niekoľko ľúbostných zvykov, ktoré majú súvislosť práve s týmto mesiacom.

TIP: V tomto cvičení o májových zvykoch a tradíciách si precvičíte počúvanie s porozumením a gramatiku (slovenské pády).

Bozkávanie pod čerešňou

V prvý májový deň sa na Slovensku oslavuje Sviatok práce, podobne ako v niektorých iných krajinách. Vtedy je deň pracovného pokoja. Väčšina ľudí obyčajne nepracuje a hľadá rozkvitnutú čerešňu. Čo má čerešňa spoločné s týmto dňom?

Podľa slovenskej ľudovej tradície by mal 1. mája muž pobozkať ženu pod rozkvitnutou čerešňou. Prečo? Aby bola milovaná počas celého roka. Keďže čerešňa je magický strom, láska by im mala vydržať navždy. 

Ak máte slovenskú partnerku alebo slovenského partnera, prekvapte ju alebo jeho. Ukážte jej alebo jemu, ako dobre poznáte slovenské ľúbostné zvyky. Nájdite vo svojom okolí rozkvitnutú čerešňu a pobozkajte sa pod ňou, aby bola vaša láska večná. Nefunguje to? Tak potom musíte túto tradíciu opakovať každý rok. 

Jarné zvyky a tradície

Stavanie májov 

Máj nie je len piaty mesiac v roku, ale je to aj mladý stromček. Najčastejšie je to smrek, borovica alebo breza. Pre tento strom je typické, že je takmer 10 metrov vysoký. Zaujímavosťou je, že má zelenú iba hornú časť. Vrcholec je často ozdobený farebnými stužkami. Dolná časť stromu nemá nijaké konáre. Kmeň je očistený nielen od konárov, ale aj od kôry.

V minulosti stavali chlapci máje všetkým slobodným dievčatám. Ak mali o nejaké dievča vážny záujem, postavili jej vlastný máj. Snažili sa, aby máj vyzeral veľmi dobre a odlišoval sa od iných májov v dedine, napr. bol vyšší ako všetky ostatné máje. 

Chlapci si pri stavaní májov navzájom pomáhali, ale niekde sa aj pretekali, ktorá skupina bude mať skôr postavené všetky máje. Niektoré skupiny si robili zle – navzájom si máje zhadzovali a niekedy to skončilo bitkou

Nesúperili medzi sebou len chlapci, ale aj dievčatá. Dievčatá chceli vedieť, ktorá bude mať najvyšší máj alebo najkrajší máj, či ktorá ich bude mať pred domom najviac. 

Chlapci stavali máje v noci pred prvým májom. Ráno 1. mája si ho dievčatá našli pred domom. Máje sa stavali dievčatám ako prejav úcty a lásky. Na druhý deň sa dievčatá odmeňovali chlapcom za máje. Buď im dali pierko za klobúk alebo ich pozvali domov a pohostili ich (dali im nejaké jedlo a pitie). 

Dnes sa táto tradícia zachováva iba na niektorých dedinách a často už len symbolicky. Stavia sa jeden máj, ktorý je spoločný pre celú dedinu alebo mesto. Po postavení mája nasleduje tanečná zábava, ktorá sa volá majáles.

TIP NA SLOVENSKÚ KLASIKU: Chcete vedieť, ako v minulosti vyzeralo stavanie májov? A prečo bolo dôležité, aby dievča malo pred domom máj? To všetko sa dočítate v poviedke Máje od známeho slovenského spisovateľa Martina Kukučína. Prečítajte si ju v elektronickej podobe úplne zadarmo.

Deň matiek

Na Slovensku sa vždy v druhú májovú nedeľu oslavuje Deň matiek. V tento deň deti vzdávajú úctu svojim matkám – dávajú im prevažne kvety, bonboniéry, malé kúpené alebo vlastnoručne vyrobené darčeky.

Aká je história tohto sviatku? Povôdne pochádza z USA. V Československu sa začal oslavovať v roku 1923. Propagátorkou tohto sviatku bola Alica Masaryková, dcéra prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka.

Po druhej svetovej vojne sa začal preferovať Medzinárodný deň žien. Deň matiek sa začal znovu oslavovať po roku 1989 a oslavuje sa až dodnes. Po celej krajine sa konajú rôzne kultúrne podujatia s bohatým programom, ktorý je venovaný všetkým mamám.

TIP: Chcete sa dozvedieť viac o histórii Dňa matiek? Pozrite si toto video a precvičte si počúvanie s porozumením aj slovíčka.

Cudzinci si často mýlia Deň matiek s Medzinárodným dňom žien. Medzinárodný deň žien (skrátene MDŽ) oslavujú Slováci 8. marca. V tento deň muži dávajú kvety alebo čokolády ženám – manželkám, matkám, dcéram, priateľkám, kolegyniam. Deň matiek je venovaný iba matkám – mamám, starým mamám alebo krstným mamám.

Žiadne svadby v máji

Aj keď sa tento mesiac spája s láskou, paradoxne sa Slováci snažia vyhýbať uzavretiu manželstva v tomto mesiaci. Prečo by ste sa nemali ženiť alebo vydávať v máji? Podľa ľudových tradícií či povier prináša tento mesiac zamilovaným párom nešťastie a ich sobáš bude mať veľmi krátke trvanie. 

Ak si chcete zabezpečiť lásku na celý život, bozkávajte sa každý rok na 1. mája pod rozkvitnutou čerešňou. Ale so svadbami v máji opatrne. Ak nechcete rýchly rozvod, tak si svadbu radšej neplánujte na máj. Pre každý prípad si vyberte iný termín svadby.  

kvety - čerešňa

Aké jarné zvyky a tradície sú typické vo vašej krajine? Ako sa oslavujú? Majú súvislosť s ľúbostnou tematikou? Dúfam, že vám tento blogový článok pomohol pochopiť význam slovenských jarných zvykov. Verím, že ste aj vďaka tomu lepšie porozumeli nielen slovenskej kultúre, ale aj mentalite. 

O slovenskej kultúre často diskutujem so svojimi študentmi nielen na individuálnych lekciách, ale aj v online klube Jazykové fitko. Cudzinci tam cvičia svoju slovenčinu komplexne a pravidelne. Páčilo by sa vám to? Zapíšte sa na nezáväznú čakaciu listinu a dám vám vedieť, keď klub znovu otvorím.

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

Lenka Ježó Garančovská, PhD.

Ako lektorka s dlhoročnou praxou pomáham nielen cudzincom, ale aj lektorom zamilovať sa do slovenčiny bez učebníc. Verím, že cvičenie robí majstra, a preto pre cudzincov organizujem online klub Jazykové fitko. Pre lektorov zase pripravujem originálne učebné materiály.

Odporúčame
Pre cudzincov
Hovorte po slovensky na tému: sviatok svätého Valentína je v poradí druhý blog z novej série blogov, pomocou ktorých sa pripravíte na rôzne konverzačné témy v slovenčine.
Pre cudzincov
Viete, ako zdvorilo poprosiť svojho slovenského šéfa alebo kolegu o pomoc? Viete aj to, ako dať kamarátovi po slovensky dobrú radu?
Pre cudzincov
Začínate sa učiť slovenčinu a vaša výslovnosť nie je veľmi dobrá?
Návrat hore

Prihlásenie

Profil