Online klub slovenčiny

Pre cudzincov

Hovorte po slovensky na tému: Leto a letné aktivity

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

LENKA JEŽÓ GARANČOVSKÁ

12. augusta 2024

Leto a letné aktivity je ďalší zo série blogových článkov Hovorte po slovensky na tému…, pomocou ktorých sa pripravíte na rôzne konverzačné témy po slovensky v pohodlí domova. Začnite trénovať kedykoľvek a kdekoľvek, aby ste pri reálnej komunikácii nemali strach hovoriť po slovensky a cítili sa sebavedomejšie.

Leto je obdobím, kedy máme viac voľného času a užívame si ho naplno. Veľa ľudí cestuje k moru, spoznáva nové krajiny a ich kultúru alebo ochutnáva miestnu kuchyňu. Iní ľudia zase aktívne oddychujú v záhrade či na turistike. Nájdete aj takých, ktorí preferujú relax s dobrou knihou v ruke alebo leňošenie, čiže ničnerobenie (čas strávený úplnou nečinnosťou).

Leto otvára množstvo impulzov na konverzáciu. O čom najčastejšie hovoríte počas leta vy? Sama obyčajne vediem dialógy na tému letná dovolenka, plánovanie výletov, letné podujatia, zážitky a počasie. Nižšie nájdete niekoľko ďalších nápadov, o čom môžete cez leto hovoriť so svojou rodinou na Slovensku, so slovenskými kolegami počas obednej prestávky alebo s priateľmi pri pive.

Lenka z učíme(sa)slovenčinu_leto

4 tipy, ako s konverzačnými otázkami pracovať efektívne

Začnite trénovať po slovensky a pripravte sa pomocou 30 otázok na túto bežnú konverzačnú tému. Neviete ako na to? Tu sú 4 tipy:

1. Oslovte cudzinca, ktorý sa podobne ako vy učí po slovensky 

Dohodnite sa na pravidelných osobných alebo online stretnutiach a hovorte spolu čo najviac po slovensky. Je to skvelé, pretože dostanete okamžitú spätnú väzbu (feedback), či vašej vete komunikačný partner rozumel. Preveríte tak aj svoju slovenskú výslovnosť.

S najväčšou pravdepodobnosťou komunikačný partner vaše chyby neopraví, ale môžete tak trénovať aspoň plynulosť prejavu. Váš mozog si zvykne na to, že pravidelne myslí po slovensky. A váš jazyk si zase zvykne na to, že sa učíte hovoriť po slovensky.

Na každom stretnutí si vyberte niekoľko otázok a navzájom o nich hovorte. Cieľom je, aby to bol dialóg. Nebojte sa preto klásť ďalšie doplňujúce otázky.

2. Vyskúšajte jazykový tandem

Poznáte nejakého Slováka, ktorý by sa chcel naučiť váš rodný jazyk alebo akýkoľvek iný jazyk, ktorým dobre hovoríte? Oslovte ho a vyskúšajte jazykový tandem.

Pravidelne sa rozprávajte – chvíľu hovorte po slovensky a chvíľu vo vašom rodnom jazyku. Vyberte si 2-3 otázky zo zoznamu a začnite o nich diskutovať po slovensky. Potom si vyberte ďalšie otázky a hovorte o nich v inom jazyku.

Na čo si treba dať pozor pri jazykovom tandeme? Dôležité je, aby ste rovnaký čas venovali obidvom jazykom. Z vlastnej skúsenosti viem, že tandem často nefunguje z egoistických dôvodov. Jeden z dvojice dáva menej ako druhý. Môže sa stať, že celý čas budete hovoriť iba v jednom cudzom jazyku. A preto je dôležitá sebadisciplína.

Lenka z Učíme(sa)slovencinu_pláž_leto

3. Metóda self-talk (samovrava)

Nemáte komunikačného partnera, s ktorým by ste hovorili po slovensky? Ale aj napriek tomu chcete trénovať hovorenie? Vyskúšajte to sami. Self-talk, čiže samovrava je efektívna metóda, ktorá je obľúbená u polyglotov (ľudí, ktorí hovoria viacerými cudzími jazykmi).

Vyberte si každý deň aspoň jednu otázku zo zoznamu a pokúste sa na ňu odpovedať po dobu jednej minúty. Keď obyčajne poviem svojim študentom, aby hovorili po slovensky na nejakú tému jednu minútu, je to pre nich náročné. Nevedia, o čom majú hovoriť. Ale nezabúdajte, iba cvičenie robí majstra. Uvidíte, aké výsledky vám za mesiac prinesie pravidelný tréning.

Ak nebudete mať problém hovoriť po slovensky na konverzačnú otázku jednu minútu, skúste intenzívnejší tréning. Začnite sami odpovedať na 3-5 otázok každý deň.

Ak vás táto metóda zaujíma, detailnejšie o nej píšem v tomto blogovom článku. Nájdete tam všetky výhody, aj nevýhody, ktoré so sebou prináša.

4. Online klub slovenčiny

Nezaujala vás ani jedna z predchádzajúcich troch možností? Vyskúšajte klub Jazykové fitko, v ktorom hovoríme po slovensky o rôznych zaujímavých témach, nielen o lete.

Veľkým benefitom klubu je, že dostanete spätnú väzbu na svoje chyby. Zároveň vám vysvetlím, prečo to nie je správne. Budete sa učiť nielen na vlastných chybách, aj z chýb druhých cudzincov, ktorí sa učia po slovensky. Každý týždeň vám tiež vysvetlím slovenskú gramatiku, ktorá vám robí problémy. Pomocou interaktívnych cvičení si otestujete, či ste všetko pochopili. Iba tak budete schopní robiť pokroky

Lenka z učíme(sa)slovenčinu_slnečnice

Konverzačné otázky na tému: leto a letné aktivity

Prajem vám veľa úspechov pri zodpovedaní 30 konverzačných otázok po slovensky. Keď to niekedy nepôjde úplne podľa vašich predstáv, nezúfajte. Spomeňte si na dôležité motto: Iba cvičenie robí majstra. 

Tu sú vaše otázky:

  1. Čo si predstavíte, keď sa povie leto?
  2. Akú farbu vám evokuje leto? Prečo?
  3. Čo máte na lete najradšej? A čo nemáte radi? Prečo?
  4. Aké letné zvyky a tradície sú vo vašej krajine?
  5. Aké počasie preferujete počas leta? Naopak, aké počasie nemáte radi? A prečo?
  6. Aké počasie je počas leta vo vašej krajine?
  7. Ako znášate vysoké letné teploty? A ako sa počas horúceho leta ochladzujete? 
  8. Aké oblečenie nosíte počas leta najradšej? A prečo?
  9. Aké farby oblečenia preferujte počas leta? Prečo?
  10. Aké sú vaše obľúbené letné aktivity? 
  11. Čo robia v lete ľudia vo vašej krajine?
  12. Ako obyčajne trávite letnú dovolenku (letné prázdniny)? 

Robíte aj vy túto chybu?
Mnohí moji študenti si často mýlia slová dovolenka a prázdniny. Nepoznajú dobre ich význam, a preto ich nepoužívajú správne. Vo videu sa naučíte základný rozdiel medzi týmito 2 slovami, aby nedochádzalo k nedorozumeniam pri vašej komunikácii po slovensky.

  1. Ako ste strávili toto leto? S kým? A kde?
  2. Ako ste v detstve trávili leto?
  3. Boli ste niekedy počas leta na študentskej brigáde? Ak áno, kde? A čo ste robili?
  4. Akú najlepšiu letnú dovolenku ste zažili? (Aké najlepšie letné prázdniny ste zažili?)
  5. Akú najhoršiu letnú dovolenku ste zažili? (Aké najhoršie letné prázdniny ste zažili?)
  6. Boli ste niekedy počas leta na Slovensku? Aké mestá a turistické atrakcie ste navštívili?

Zopakujte si!
Chcete hovoriť o tom, čo sa stalo minulý týždeň alebo minulé leto? Kliknite na tento blogový článok a zopakujte si, ako správne tvoriť minulý čas (préteritum) po slovensky. 

  1. Aké sú obľúbené letné atrakcie vo vašej krajine? 
  2. Máte radi letné podujatia alebo festivaly? Prečo?
  3. Navštívili ste už nejaký letný festival na Slovensku? Kedy a kde? Ako sa vám tam páčilo? 
  4. Aké letné podujatia alebo festivaly sú populárne vo vašej krajine? 
  5. Aké sú vaše obľúbené letné piesne? Prečo?
  6. Máte nejaký obľúbený letný film alebo obľúbenú letnú knihu? Ak áno, o čom je?
  7. Aké je vaše obľúbené letné jedlo alebo nápoj?
Lenka z učíme(sa)slovenčinu_more
  1. Ktoré letné športy by ste chceli vyskúšať? Prečo?
  2. Chceli by ste mať leto po celý rok? Prečo?
  3. Keby ste mohli niečo zmeniť na lete, čo by to bolo?
  4. Keby ste mohli stráviť leto kdekoľvek na svete, kam by ste išli?
  5. Keby ste mohli tráviť leto s nejakou známou osobnosťou, koho by ste si vybrali? A prečo?

Zopakujte si aj toto!
Chcete správne hovoriť o svojich snoch, túžbach alebo o niečom, čo nie je reálne? Kliknite na tento blogový článok a zopakujte si, ako správne po slovensky používať podmieňovací spôsob (kondicionál). 

Chýba vám nejaká otázka? Napíšte mi. Rada ju do tohto zoznamu doplním. 

Nezaujíma vás leto a letné aktivity? Skúste iné konverzačné témy. Kliknite na odkaz a trénujte. Hovorte po slovensky bez stresu kedykoľvek a kdekoľvek.

Lenka Učíme(sa)slovenčinu

Lenka Ježó Garančovská, PhD.

Ako lektorka s dlhoročnou praxou pomáham nielen cudzincom, ale aj lektorom zamilovať sa do slovenčiny bez učebníc. Verím, že cvičenie robí majstra, a preto pre cudzincov organizujem online klub Jazykové fitko. Pre lektorov zase pripravujem originálne učebné materiály.

Odporúčame
Pre cudzincov
V tomto článku sa ponoríte do slovenského sveta silvestrovských osláv, novoročných predsavzatí a unikátnych tradičných zvykov, ktoré súvisia so sviatkom Troch kráľov.
Pre cudzincov
Hovorte po slovensky na tému: sviatok svätého Valentína je v poradí druhý blog z novej série blogov, pomocou ktorých sa pripravíte na rôzne konverzačné témy v slovenčine.
Pre lektorov
Inšpirujte sa 5 zaujímavými tipmi, pomocou ktorých si pripravíte kreatívnu valentínsku lekciu akéhokoľvek cudzieho jazyka.
Návrat hore

Prihlásenie

Profil